Harcolnak a rokkantak az életükért

disabledGyörgy Katalinnal, a rokkantak egyik polgárjogi aktivistájával beszélgettünk a társadalmi csoportjukat érintő kormányzati döntésekről.

Másfél esztendővel ezelőtt a korkedvezményes nyugdíjasok és a hajléktalanok kerültek a jobboldal célkeresztjébe, idén tavasszal a rokkantakat is elérte a megszorító intézkedések sora. Miről is van szó pontosan?

Magyarországon majd háromszázeren vannak azok, akiket leszázalékoltak súlyos egészségromlás miatt. A legjelentősebb csoportot alkotják, akik 1954 és 1961 között születtek. Majd százötvenezer emberről van szó. Őket érinti rendkívül hátrányosan a rokkantak ellen indított hadjárat.

Milyen hadjáratról van szó?

A rokkantnyugdíjat egyszerűen megszüntették, helyette bármikor megvonható rokkantsági és rehabilitációs ellátás van, ami nem számít bele a nyugdíj időszakba sem. Ezzel ismét visszamenőlegesen törvénykeztek. Sokan voltak a nyugdíjazás határán, ám így nem lesznek jogosultak rendes nyugdíjra, csak az azt helyettesítő minimális ellátásra. Fontos hangsúlyozni, hogy megkezdődtek a felülvizsgálatok, amelyek szinte a náci haláltáborokat idéző körülmények között zajlanak. Ezért is mondjuk erre az egész folyamatra sokan, hogy „rokkant holokauszttal” állunk szemben. Az eljáró orvosoknak nyilvánvalóan ki van adva az az utasítás, hogy mindenkit vissza kell minősíteni, vissza kell irányítani a munka világába. Ígérnek rehabilitációs munkahelyeket, de azok nincsenek, sőt megszüntetik a korábban működők támogatását is. Beállhatunk a munkaügyi hivataloknál kígyózó százméteres sorokba, de csak azért, hogy aztán egy napos várakozás után másik ablakhoz irányítsanak minket.

A felülvizsgálatot végző orvosok emberségből hányasra vizsgáznak?

Megbuktak. Valamennyi. A sorstársak többsége csak Mengele tanítványoknak hívja azokat, akik vizsgálnak minket, két percet szánnak egy-egy betegre. Előre kiállított papírok vannak, lekezelő és megalázó hangnemet kapunk. Abban is biztos vagyok, hogy akik idáig meg tudták maguknak vásárolni a rokkantsági minősítést, azok ezek után is meg fogják oldani. Nem véletlenül kéri számon sok rokkant ezeken az orvosokon az hipokráteszi esküt.

A kormány kommunikációja szerint a rokkantak többsége nem rokkant. Mi a valóság?

A rokkantak többsége sokkal súlyosabban beteg, mint azt leszázalékoltsági foka mutatja. Azok az emberek, akikről most is szó van rendkívül lerobbantak munkahelyeiken. Évtizedeken keresztül azt sem tudtuk, hogy mi az a munkahelyi biztonság, egészségvédelem. Kizsákmányolták a testünket, dolgoztunk, mert nem akartunk éhen halni, ám egyszer csak a többségnél jött a baj, ami kizárja, hogy normális munkát végezzünk vagy dolgozzunk egyáltalán. Nem számíthatunk magunkra, a társadalom segítségére vagyunk szorulva. Ezt a segítséget vonták meg tőlünk. Azoktól az emberektől, akik két kezükkel építették fel ezt az országot. Most azt mondják, hogy dögöljünk éhen, vagy ugorjunk ki a tizedik emeletről.

Történnek tragédiák?

Rengeteg. Egy veszprémi sorstársunkat visszaminősítették. Amikor közölték vele, hogy nem történt esetében tévedés, ő ott az ügyintéző asztalánál szíven szúrta magát, néhány nap múlva meg is halt. Róla érdekes módon nem készített filmet senki „Szíven szúrt ország 2.” címmel. A sajtó foglalkozott ugyan az üggyel, de semmi komolyabb nem történt.

Egy másik esetben egy ötvenhárom éves sorstársam a visszaminősítő határozatot kézhez kapta, felment a hetedik emeltre és kiugrott az ablakon. A sajtóban még csak meg sem lett említve az esete. Olyanról is hallottam, hogy rákos beteget rehabilitálhatónak találtak, állapota azonnal súlyosbodni kezdett és két hónap múlva meg is halt. Volt aki szívinfarktust kapott a kézhezvétel után, ő még szerencsére él.

Ráadásul ez a folyamat nem áll meg, sőt egyre több jelzést kapunk készülő tragédiákról. Akik nem tudnak rezsit, hiteltörlesztést fizetni, a hajléktalan lét szélére kerülnek, azok a halálba fognak menekülni. Mi ez, ha nem gyilkosság? Szándékos, előre eltervelt, nyilvánvaló kimenetelű tömeggyilkosság, ami Orbán Viktorhoz köthető.

Megvonták az utazási kedvezményeket is. Ennek milyen hatása van?

Sajnos nem csak ezt, hanem a közgyógyigazolványokat is el akarják venni. Korábban nyugdíjas bérletet vehettünk Budapesten, vidéken tizenhat alkalommal igénybe vehető távolsági utazási kedvezményt kaphattak sorstársaink. Ez arra volt jó, hogy a havi egy, maximum két alkalommal elmehettünk szakorvosi vizsgálatokra. A fővárosban kicsit jobban jártunk, vidéken ez a kedvezmény tényleg csak arra volt elég, hogy orvoshoz járjanak a rokkantak. Most teljes áron kell utaznunk, általában sokkal kevesebb pénzből. Ezrek fognak egészségügyi ellátás nélkül maradni, mert nem lesz pénzük az utazásra. Ezek az emberek ebbe bele fognak halni. Ez megint csak gyilkosság. Mindezért valakinek egyszer majd felelnie kell!

Lesz így több bevétel a BKV-nál?

Dehogy lesz! A teljesárú bérlet, nekünk olyan mint a pick szalámi. Valaki látott már, a többség csak hallott róla, de megfizetni senki sem tudja. Számoljunk csak egy picit. Itt jóval harmincezer forint alá akarják szorítani a legtöbbünk ellátását. Ebből lehetetlen megvenni egy tízezer forintos bérletet. Budapesten legalább lehet bliccelni, bár ugrálni nem könnyen tudunk, de vidéken még erre sincs lehetőség. Ott negyven és ötven kilométereket kell utazni. Több ezer forint is lehet egy-egy utazás.

Sokan azt mondják, hogy ezt is meg lehetett csinálni minden következmény nélkül. Igazuk van?

Sajnos nagy az apátia, a rokkantak többsége dühöng, de nem cselekszik és elfogadja a nyilvánvaló halálos ítéletet. Szerencsére megindult valami. Mozgolódunk, szervezkedünk, keressük a cselekvési lehetőséget. Sajnos kevesen állnak mellettünk, idáig a Simó Endre vezette Szociális Fórum állt mellénk egyedül, mások részéről csak közhelyeket és sajnálkozást kapunk.

Mégis akkor mire készülnek?

Nem adjuk magunkat, küzdeni fogunk. Nem kussolhatunk, amikor ekkora disznóságot művelnek velünk. Demonstrációra készülünk, ennek időpontja és helyszíne egyeztetés alatt van. Nem hiszem, hogy sokan leszünk, de legalább megmutatjuk magunkat. Láttatni kell velük, hogy milyen szégyenteljes dolgot művelnek. Ez az igazi országimázs, ebből lehet látni, hogy mit művel Orbán Viktor és végrehajtó bandája a hazánkkal.
 

Felhasználói észrevételek

jhjani

2013. október 09. szerda
E z amit kormány müvel rokkant nyugdijasokkal holokausz csak lassabban halnak a emberek
Észrevétel jelentés

jani

2013. október 09. szerda
2008.ban miér nem kaptam valami ellátást 50% ösz-egészségügyi károsodás miatt.?
Észrevétel jelentés

jhjani

2013. február 09. szombat
2013 02 25én megyek munkaügyi biroság elé szolnokra én ott helyben sziven szurom magam ha mint felperesnek nem adnak igazat 2012 03 06 orvosi bizotság 72% össz-egészség károsodást állapitott meg 2008 ota nem tudok dolgozni akkor 50% károsodásom volt állapotom tovább romlott
Észrevétel jelentés

lina

2012. november 04. vasárnap
Csibi..

Jó neked, hogy vissza tudtál menni dolgozni, de nem mindegy milyen munka körbe... Én sem a lehetőséggel éltem hanem olyan állapotba voltam!!!! Ha vissza gondolok a munka helyemre nem utálattal szerettem ott dolgozni pedig fizikai munkát végeztem és nem éppen nőnek valót.....Most meg örülök ha a ház tartásom el tudom látni magam mivel egyedül vagyok....
Észrevétel jelentés

lujzis

2012. július 06. péntek
Kedves Csibi!
Sajnos nem mindenki olyan szerencsés hogy porckorong mütét után dolgozni tud!Kiújulhat,nem sikerül a mütét,vagy akár több is lehet folyamatosan.Más betegségekről ne is beszéljek! Szerintem is disznóság amit művelnek velünk!
Észrevétel jelentés

kardos péter

2012. július 05. csütörtök
Természetesen nem túlzott a felszólaló , magam is már régen eldöntöttem ha a bizottság elé kerülök, rögtön azzal indítok, hogy Mengele doktor itt van e. A következő kérdésem az orvosi esküvel lenne kapcsolatos annak is az év ezredek óta meglévő alapszabályával" CSAK NEM ÁRTANI" és ők bizony ártanak, lassú éhhalálra itélik a rokkantak jó részét és hazudozhatnak bármit ,Ez messzemenően etikátlan , és bizony nagyon kell szégyellnie magát minden résztvevőnek. A politikusokról nem írok semmit, mint tudjuk a gyerekkereskedők után ők a legundorítóbb. lények a világon. mint tudjuk ! Azt a z ordas hazugságot ugyan melyik orvos tudja tiszta és koncentrált tudattal elfogadni, hogy egy rokkant emberről vagy bárkiről megtudná állapítani hány százalékban egészséges, ilyen a világon nincs. A zsidók felháborodását meg csak úgy tudom értelmezni, hogy csak velük lehet fasiszta módon bánni, mint láthatjuk, ez nem így van. Persze felmerült bennem bizonyos kambodzsai események, ahol pol pot kijelentette neki 6 millió egészséges fiatal emberre van szüksége miként nálunk is igy tesznek a vezetők. Az igazság kedvéért érdemes megjegyezni, ezt nem OV kezdte már a Gyurcsány kormány alatt kitiltották a rokkantakat a munka világából, Riporter kérdésére, hogy ha egy rokkant el tud helyezkedni miért ne tehetné, mire a szakértő elmagyarázta " a rokkantaknak nagyon erős az érdek érvényesítő képessége".
Ez mondjuk igaz is akié nem volt az , az már nem él. Az ország vezetése fasizálódik, az orvosok szembeköpik esküjüket, azt a minisztériumot ami ezzel a témakőrrel foglalkozik úgy hívják, hogy emberi erőforrás .....sat sat minisztérium , undorító! Én meg csak bámulok ki a fejemből Miközben látom , hogy egy bank elnökért képes lenne tönkretenni egy országot az unió, a rokkantakért egy sem emel szót . Kérem mikor fognak lövetni????????
Észrevétel jelentés

2012. június 10. vasárnap
http://www.mszfszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=282:a-rokkantak-es-a-haziorvos-valasztas-joga&catid=2:magyar
Észrevétel jelentés

Csibi

2012. máj. 30. szerda
Mindenki figyelmébe ajánlom:

http://www.medicalonline.hu/cikk/szocska_csak_as_es_as
Észrevétel jelentés

Csibi

2012. máj. 30. szerda
Smith Pál mégis igényt tart élete végéig a szolgálati lakásra, ami jár neki és már át is utaltak a Vagyonkezelőnek 150 millió Ft-ot, hogy meg tudják neki venni a megfelelő villát.
ITT VANNAK A GONDOK!
Észrevétel jelentés

Csibi

2012. máj. 29. kedd
Kedves Mindenki !
Nem én vagyok a "mumus". És nekem is alakulhatott volna másképpen a sorsom! De én nem éltem azzal a nagylelkű lehetőséggel, hogy leszázalékoltattam magam. A gerincműtétem után három hónapig kellett volna táppénzen lennem. Én 3 hét után visszajöttem szónélkül dolgozni és azóta is teszem a dolgom.
Ahhoz, hogy az én gyerekem "ingyen" tanulhatott, nem tudok hozzászólni, de a férjem és a legnagyobb fiam tanár egy szakközépiskolában. A három fiam közül egyiknek sincs "biztos" állása, mert a mai világban semmi sem "biztos".
Azaz egyetlen egy biztos dolog van csak, hogy mi mindnyájan "küzdünk" és ha valami nem sikerül, akkor keresünk más lehetőséget. (Elmegyek kukázni, italos dobozt gyűjteni... stb., mint ahogy ezt megtettem az állásom mellett is.) És nem akarom "ragozni" a dolgokat tovább, mert nincs értelme, mert úgy látszik én nem ahhoz a csoporthoz tartozom, akik várják a sültgalambot, mint pl. a szomszédasszonyom, aki bár megtehette volna, még se ment el dolgozni különböző kifogásokkal (korán kel kelni, nem szeretem csinálni, nem birom csinálni, nem nekem való... stb.).

Hozzám jönnek elképesztő panaszokkal az emberek / betegek / hozzátartozók. Érdekes módon nekem még soha nem volt "gondom" az egészségüggyel, mert minden "szabályt" betartottam, nem kértem kivételezést.
Tudomásul kell venni, ha nincs pénz a rendszerben, akkor a nincsből nem lehet mit odaadni és nem lehet többet fizetni. A kórházakban ezután még rosszabb lesz a rendszer és ezt köszönjék meg a Kormánynak és a megszorításoknak. Ha pl. egy műtött majd nem kap csak egy szem fájdalomcsillapítót, mert ennyi jut rá... kettőt már nem kaphat, mert nincs!
Ezt jelezze minden engem olvasó "felfelé" és ne itt kritizálják egymást!
Igenis látom a "rendszer" hibáit, hiszen nap mint nap benne élek, dolgozok!
Észrevétel jelentés

Regina.H

2012. máj. 27. vasárnap
Az egész felülvizsgálati cirkusz örül óriási homály van a kívülállók fejében...sajnos. Hiszen egyáltalán nem arról van szó, hogy szűrjük ki a csalásokat.
Arról van szó, hogy lökjük ki az embereket a rendszerből, csökkentsük le a járandóság összegét, nevezzük át "nyugdíj" helyett segélynek!
Megmondatott..200 ezerből 150 ezret dolgozni kell küldeni! Akkor most miről is beszélünk?
Előre tudják az a 150 ezer csaló és egyébként munkaképes?
Szigorították az új "betegség értékelő táblázatot"..oly módon, hogy súlyos betegségek "érnek" 5 és 10% károsodást.
Sőt..saját tapasztalatból mondom, hogy a felülvizsgáló orvosok az "ügy érdekében" képesek a beteg leleteit átírni. Azaz a szakvéleményen nem az szerepel amit az illető eredetileg bemutatott a bizottság előtt.
Ezt bizonyítani tudom!
Észrevétel jelentés

Zazuska

2012. máj. 25. péntek
Kedves Csibi!
Azt írod, hogy addig fogsz dolgozni ameddig engedik! Hát mi is addig dolgoztunk csak! Közbejött a betegség! Nálad is bármikor diagnosztizálhatnak mondjuk egy kis rákocskát vagy bármit! NEM TUDHATOD mit hoz a holnap! Örülök, hogy a gyerekedet kitaníttattad, és már diplomások, sőt saját külön lakásuk van! Örülj neki, de szívből! Az én gyerekemnek ez nem adatik meg, mivel az egyetemen neki fizetnie kell mégpedig elég sokat. Ha visszaminősítenek, márpedig vissza fognak (8 évig voltam II. csoportos) az utolsónál áttettek III. csoportba akkor miből fogom taníttatni? A Te gyereked ingyen tanult, az enyém mivel fiatalabb már nem! Szerinted ez igazságos csak azért mert te éppen nem vagy beteg??? Szerintem nem! Én szivesen bárkinek átadnám a rokk. nyugdíjamat ha megkapnám cserébe az egészséget. Ha pedig ez igy lenne akkor én már régen a 40 év munkavisszonnyal rendelkezők között lennék és élvezhetném a megérdemelt nyugdíjamat!
Nem vagy rosszindulatú, de mindenki csak akkor fogja átérezni a nyomorunkat ha maga is beteggé válik!!!!
Észrevétel jelentés

Ica

2012. máj. 22. kedd
Kedves Csibi!
Látszik, hogy még nem járt soha egy ilyen "koncepciós felülvizsgálaton"
Észrevétel jelentés

Csibi

2012. máj. 22. kedd
Kedves Insider !
Valóban a rendszert kellene megváltoztatni, hogy ne lehesenek visszaélések. Még pedig úgy, hogy a felülvizsgáló orvosok ne a saját megyéjükben lássák el feladatukat. És legyen minden vizsgálatkor jelen egy másik - független - orvos is, mert ez így lenne a legkorrektebb mind az orvos, mind pedig a vizsgált részéről.
Én is nagyon sok olyat ismerek, aki leszázalékoltatta magát és feketén mégis fizikai munkát végez, vagy a szakmájában ugyan úgy dolgozik feketén tovább.
Sajnálom, hogy ezek miatt a kamurokkantak miatt szívnak az igazi rokkantak. DE! Ez a felülvizsgálat legyen a "legkellemetlenebb" incidens az életükben... ennél nagyobb és rosszabb atrocitás ne érje őket soha!
Észrevétel jelentés

DEXION

2012. máj. 22. kedd
Életük végéig tartó ellátásért cserében talán, ki fognak bírni egy felülvizsgálatot ha valóban jogosultak rá.. Amúgy az sok mindent elmond, hogy 10 ezren egyáltalán nem is jelentkeztek. Tehát biztosak voltak benn, hogy nem fogják újra megkapni, mert annak idején ők is úgy vették meg..
1 kezemen nem tudom megszámolni hány olyat ismerek, aki "rokkant", de mellette feketén fodrász, vagyonőr, "vaterázik" stb...
Észrevétel jelentés

Insider

2012. máj. 22. kedd Értékelés 5 / 5Értékelés 5 / 5Értékelés 5 / 5Értékelés 5 / 5Értékelés 5 / 5
Ha a rendszerben minden második rokkant "kamurokkant", akkor nem inkább az orvosokat kellene alaposan felülvizsgálni, mind szakmai, mind morális szempontból? És akkor most a minden második kamurokkant miatt, minden első igaz rokkantnak kell szívnia, és elviselnie a megaláztatásokat? Gondolkodni kellene, mielőtt ítélkeztek! :-/
Észrevétel jelentés

Csibi

2012. máj. 22. kedd
Egyetértek DEXION-nal.
Észrevétel jelentés

Varsányi Lászlóné

2012. máj. 22. kedd
Sajnos a legtöbb betegség csak akkor van az emberre írva, amikor már visszafordíthatatlan. A rokkantakat mindig felülvizsgálták, tehát az orvos idáig is tudta, hogy beteg vagy sem. Most a kormány túlköltekezése miatt kell Öket "munkába " küldeni.
Észrevétel jelentés

DEXION

2012. máj. 21. hétfő
Ha nem minden második kamu rokkant lenne a rendszerben, akkor nem kéne felülvizsgálat.. Így viszont egyetértek vele!
Észrevétel jelentés

Csibi

2012. máj. 21. hétfő
Kedves "Atraktor" !
Mint valaki előttem már megjegyezte: a rokkantak úgy tűnik nem tudnak olvasni! Itt sem!
Teljes mértékben egyetértek az illetővel és a másik a másik illetővel is, aki cinikus megjegyzést írt!
Sajnálom, hogy az én mondanivalómat is ennyire félreértették páran.
Én ugyanis azt írtam, hogy "a valóban rokkantak maradjanak a rendszerben"! És ez szerintem egyértelmű mondat. Nem kell tovább ragozni!
Szósincs arról, hogy "beszoptam a propagandát"! Ráadásul olyan helyen dolgozom és van annyi rálátásom a dolgokra, hogy nem tudnak az orromnál fogva vezetni.
Mindenkit sajnálok, aki önhibáján kívül rossz helyzetbe került! (Kivéve devizahiteleseket!) Együttérző vagyok és egyetértek azzal, hogy rendet kell csinálni.
Kedves "Atraktor". Szerintem hülyeséget írtál a hozzászólásod végén azzal, hogy én "gyilkoltam". Mert ha figyelmesebben elolvastad volna a korábbi hozzászólásaimat, akkor nem írtál volna ilyen hülyeséget le!
(Ja... és nem vagyok FIDESZ és Orbán párti! Sőt!!!)
Észrevétel jelentés

atraktor

2012. máj. 19. szombat
Kedves Csibi. Te is olyan vagy aki beszopta a propagandát, és az orránál messzebb nem lát. Azért tart el kevés ember sokat,mert szétverték a gazdaságot, elloptak, és agyonadóztattak mindenkit, a béreket alacsonyan tartják, ezért kapsz keveset, a sokból tobb jutna neked, és azoknak is akik rászorulnak a társadalom szolidaritására. A számok amiket hallasz egy óriási hazugság. Egyrészt minden nap felfelé kerekítették, így eljutottak az egy millióig. Európában a lakosok arányában sereghajtók vagyunk. A munkanélküliség miatt van gond, de ezt nem munkahelyteremtéssel, meg a munka rendes megfizetésével orvosolják, hanem, fasiszta módszerekkel megvonják a rokkantak életfeltételeit. A tavaji felülvizsgálatok mára nem érvényesek, uijra kell jelentkeznie mindenkinek, vagy nem kap semmit. Ezután az állapotától függöen és az orvos kedvétől is függöen vagy 20 ezer Ft körül, vagy 40 ezer körül kap aki nem csaló. A csalók viszont ha van néhány ilyen nem kerülnek felülvizsgálók elé, mert nem III-as csoportuak, tudni illik azért nem fizettek volna egyvasatsem. Ez igazűbol szin tiszta ellopása a rokkantnyugdijaknak, és annak a 34 év munkaviszonynak amit pl én ledolgoztam úgy hogy másfél éves korom óta rokkant vagyok. Ennyit bírtam a társadalomnak nyujtani, több nem megy. Összeszedtem egyéb betegségeket is, most a halél vár rám, mert egyik összeg sem elég fütésre gyógyszerre ételre, számlákra. Egy rokkantnak minden többe kerül, mert nem tud olcsón vásárolni, nem tud csak gázzal füteni, a szén nem jön föl magátol, mások még a lomtalanításból is összeszedhetik a tüzelőt, a rokkant nem. Gyógyszer nélkül kb egy hetem marad hátra. Szerinted mit fogok tenni az utóolsó hetemen. Te mit tennél? Ez az ország ma egy náci fasiszta ország, és tudtodon kívül te is be vagy oltva ezzel az ideológiával. A csalók nem mi vagyunk. hanem te. Magadat áltatod azzal hogy nincs baj, de amikor mi már nem leszünk majd a többi ember a te balsorsod, és halálod miatt fog félrenézni, és így jár majd a gyermeked, az unokád, és mindenki. Neked egyszerü dolgod van ha valahol bántanak odébb mész, akár másik országba is. Így persze könnyű itéletet mondani más fölött. Nekem bezzeg ennyit kell írnom, és biztos vagyok benne hogy föl sem fogod mit tettél azzal amit leírtál. Gyilkoltál. Tömeggyilkosságban népírtásban vagy bünrészes. Milyen érzés?
Észrevétel jelentés

Noszticzius Judit

2012. máj. 19. szombat Értékelés 5 / 5Értékelés 5 / 5Értékelés 5 / 5Értékelés 5 / 5Értékelés 5 / 5
Nagyon utáljunk Orbán Viktor diktátorért!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!>:-(((((//// Orbán Viktor! Nem szabad bántani a súlyosan és könnyen sérülteket !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Észrevétel jelentés

Bogárka(rákos beteg)

2012. máj. 18. péntek
Én csak annyit jegyeznék meg,majdnem meghaltam mert nem foglalkoztak a panaszommal.Azt mondták allergiás vagyok,nem vagyok voltam vizsgálaton és semmire nem voltam allergiás.A daganat megette a homlok csontomat,most csont nélkül kell élnem mert nem merik a negyedik mütétet vállalni mert ott maradhatok a mütö asztalon.Emiatt nem hajolhatok,nem emlhetek 2kg nál többet és lassan 2éve nem fujhatom az orrom.Viszont ha valaki rám néz nem látni rajtam a betegséget mert nem hagyom el magam,de kérdem én ezzel az együttessel hova vesznek fel dolgozni??Aki ezt az uj törvényt kitalálta megkérdezném töle "maga szerint fizettem,hogy ilyen jofajta betegséget kapjak???"
Észrevétel jelentés

Vadember

2012. máj. 18. péntek
Kedves rokkantak!
Sajnos úgy tűnik nem tudnak olvasni! Itt sem!
Senkit nem minősítettek EGÉSZSÉGESnek! Megmondta a főnökaszzony is.
Csak MUNKAKÉPESNEK, és ez micsoda különbség!
Tessenek elmenni dógozni! Ja, hogy ugynaz a DR. aki hétfőn a felülvizsgálaton munkaképesnek nyilváníja a féllábút, szerdán munka alkalmassági vizsgálaton páros lábbal rúgja ki hogy alkalmatlan. Amig az egészségeseknek nincs munka, addíg a kriptaszökevény, (beteg) húzzon a helyére. Ma (2012-05-18) a foglalkoztatási sóhivatal 3302 állást tud ajánlani a kb. 500 000 azaz félmillió REGISZTRÁLT álláskeresőnek. (Forrás: afsz.hu Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat) vegyük hozzá hogy a 25 évesnél fiatalabbak körében 20~25% -ra tehető a munkaknélküliek aránya így látható hogy a zömében idős rokiknak esélyük sincs az életre. A lényeg az hogy túl sok az eltartott. A népesség létszámának csökkentésére, és a helyes aránok helyreállítására, vannak már rég bevált módszerek. Csak az a baj hogy a kényes ízlésű Európában már (még?) nem illendőek és éppen egy nyamvadt hegyünk, sincs. taigetosz Ezen nem lehet egyszerűen változtatni, de tisztán látható a törekvés a végső megoldásra. Nem lesz annyira gyors, mint a múlt századokban de sokkal olcsóbb, hatékonyabb. Az a kellemetlen hatása volt a háborúknak hogy rombolást hagytak maguk után. Most ezzel nem kell számolni. Kicsit tovább fog tartani de megéri. Természetesen a rokik után jönnek a korengedményes, korkedvezményes, öregségi és egyéb nyugdíjasok. Az aktív népesség 15-75 éves (nem elírás) koroszály még egy ideig marad, de a sok munkanélkülivel is kell majd kezdeni valamit. Hát ez van srácok!
ps.:Lehet kezdeni a minősítéseket; cinikus, Mengele stb. Ám ha nem tetszik a kép, nem biztos hogy a tükörben van a hiba!
Észrevétel jelentés

Fekete Kálmán

2012. máj. 18. péntek
Hitler ezt gyorsan, "egyszerűbben" megoldotta. Nem kell soká várni, ez a kormány is kitalál valami hatásos, praktikus, gyors likvidálási módszert. Addig kajánul vigyorognak az öngyilkosokon, A rokkantak nem jelentenek bizniszt a kasztnak, velük kiadás jár, gond, raktuk nem tudnak annyit szakítani, mint a (még) egészségeseken.
Észrevétel jelentés

Bila

2012. máj. 18. péntek
Orbán Viktor piramisjátékot játszik az adófizetők pénzével.
Észrevétel jelentés

Csibi

2012. máj. 15. kedd
Mindenkinek figyelmébe ajánlom Henzler István cikkét!
Megjegyzem, hogy sehol a világon ennyike "aktív" dolgozó nem tart el ennyi nyugdíjas, rokkantnyugdíjas, járadékos... stb. embert.
Az aktív dolgozók nevében szeretném ezt is szintén mindenki figyelmébe ajánlani!
NEM A VALÓBAN BETEGEK ELLEN SZÓLOK!
Nem szoktam hozzászólni a témához, de most pont azért írtam, mert én is úgy gondolom, hogy "csak" azok maradjanak a rendszerben, akik valóban rászorulóak.
Hozzám az irodába is jött fel "bácsi" bottal, aki azt panaszolta, hogy nem is tud járni, vagy csak nagy nehézségek árán, mégis visszavonták a rokkantságra jogosultságát. Na... ezt nem tudom megérteni és az ilyen esetekkel nem tudok egyetérteni.
Csak azt tudtam neki tanácsolni, hogy forduljon a II. fokú bizottsághoz fellebbezéssel. Ha nem jár sikerrel, utánna pedig a Munkaügyi Bírósághoz. Reménykedem abban, hogy aki "valóban" beteg, azt valamelyik bizottságnál a felülvizsgálat egyértelműen tisztázza!
Észrevétel jelentés

György Katalin

2012. máj. 15. kedd
Nagyon sok történetet olvasok. Az Orvosokat tiszteljük mindannyian, hiszen az életünket sokszor nekik köszönhetjük!

Minden tiszteletünk mellet azért én megkérdezném, hogy hogyan lehet megállapítani olyan emberekről, hogy "egészségesek" akik esetleg, évek óta súlyos betegek! Mitől gyógyultak meg hirtelen? Élek a gyanúval, hogy nyomásra. Arra az orvosra tett nyomásra, akiknek ezt meg KELL tennie. Minősítenie. Előre meghatározott összegek vannak kiadva, hogy mennyit kell megspórolni a rokkant nyugdíjakon! Emberi sorsok tragédiáit kell végig néznünk. Sok sorstársammal beszélek, akik elhatározták, hogy önként választják a halált, mert ezt a megaláztatást nem tudják elviselni. Ha ez lenne a kormányzat célja, akkor ez (!) Gyalázat!

Értek kritikák, hogy ilyen módon szólalok meg!
nem tudok másként! Tisztelem a gyógyító orvosokat (nem győzöm eléggé hangsúlyozni) Mégis, a magam tapasztalatára hivatkozva mesélem, hogy levezkőzve, félmeztelen kellett ülnöm a vizsgáló asztalon, nyitott ablaknál. Percekig rám sem nézett a felülvizsgáló orvos. (ha főljek a levemben) Aztán lekezelő módon tett fel kérdéseket, és bizony nem a legudvariasabban kommentálta. Felemelte a hangját, ha nem kapott azonnal
választ. Vizsgálat után egyedül kellett felöltöznöm úgy, hogy lehajolni nem tudtam a zoknimért. Segítséget nem kaptam.

Tudjuk, hogy ez a hecckampány a több milliós autók rokkantaknak fenntartott parkolójában jogosulatlanul használt kártyák használata miatt történik, de ez nem a mi hibánk! Azokat büntetik akik bizony nem vásárolják a betegségeiket. Válaszul annak a hozzászólónak, aki azt mondja, hogy rokkant nyugdíj mellett dolgozik a rokkant! Említeném, hogy ha kap munkát, amiben tud dolgozni. valamint ajánlanám a hozzászólónak, hogy éljen meg (próbáljon) megélni 27 000,-ből. Ebből a negatív kampányból a beteg emberek jönnek ki vesztesen, mert páran visszaéltek a rendszer hibáival. De erre is két ember kellett! Általánosítani nem lehet. Visszatérve a munkavállalásra. Vannak munkáltatók, akik "vadásznak" a megváltozott munkaképességű emberekre. Bejelentik 4 órára, és sokkal több munkaidőben kényszerítik dolgozni. Ha nem teszi, már el is vesztette az állását
Éljen meg 27 000 ,-Ft-ból. ha viszont megteszi, akkor az állapota rohamosan romlik. Sok választása nincs ezeknek az embereknek. Nekem lett volna javaslatom az anomáliák kiküszöbölésére, de erre senki nem volt kíváncsi! Egyszerűbb megelőlegezni a tisztességtelenséget. Fel szeretném hívni egészséges ember társaim figyelmét arra, hogy nem csak rólunk betegekről szól, hanem rólatok egészségesekről is. Egyik napról a másikra történhet veletek valami, ami súlyos károsodást okoz...és rátok is odasüthetik a billogot!
Észrevétel jelentés

josephus2@freemail.hu

2012. máj. 15. kedd
Tisztelt Dr. Balogh Edit főosztályvezető Hölgy/ Asszony!

Hivatkozva a 2011. 05.03-án kelt- Ikt. szám: 21879 05- 2265 / 2 /2011 levelére- az alábbiakat fűzném hozzá:

A nevezett Dr. Hornyák Csaba meglehet, hogy akkor és később sem szerepelt a hivatali regisztráltak körében mint elismert és jegyzett orvosszakértő, de a mellékletben elküldött Népszabadságos cikk szerint, melyet Henzler István újságíró jegyzett, csak volt némi köze az akkori időszakban kirobbant leszázalékolási botrányhoz- igaz csak mint a BAZ megyei Orszi helyettes vezetője-ként!

Az elhúzódó perben is csak most született egy felemás ítélet Debrecenben- a vajúdó hegyek, csak egeret szültek...
Azért mondom mindezt, hisz a két szervezőn kivül, csak egy Dr-t itéltek el, egy Szent Ferences osztályos dokit, de az akkor sebtében elvitt 6-8 Orszis szakértők közül egyet sem!! Pedig a pecsétet és a "tiszteltdíjat" Ők nyomták és kapták bővebben.
Azt, hogy a továbbiakban a Dr. Hornyákra -ilyen előzmények után- mégis szüksége van a megyei nyugdíjbiztosítónak /újabban mégis mint orvosszakértő/ elgondolkodtató és felettéb kétséges!
Ön szerint mennyire lehet komolyan venni mindezek után a dr szakértését? Főleg majd most, a tömeges visszahívások alkalmával! Vagy így akarja tisztára mosatni a t. nyugdíjbiztosító a fején lévő vajat- értve ez alatt mindkét érintettet, a dr-t és a saját magát is mint eljáró és felügyeleti intézményt?

Ahhoz, hogy az a köztudatban kialakult és keringő 6-800000 szám létrejöjjön, vastagon benne van az az irányító és felügyelő intézmény is /Baz, Nyugdíj Ig/ -akinek még most is, vagy még mindíg jó a Dr. Hornyák szakértése!

Azért adhatnának valamit a mundér becsületére is, ne ilyen direktbe járatnák le magukat...

Tisztelettel: Tar JózsefHenzler István

Miskolc: az orvosszakértõi intézet bejárata =fent) és a Szent Ferenc Kórház parkolója (lent)
Henzler István
HIRDETÉS
nemrégiben lezárt rendőrségi =ljárás során kilencvenhárom személy - köztük tizenhárom =iskolci orvos - ellen merült fel súlyos bűncselekmények gyanúja. Az =rvosok pénzt fogadtak el azért, mert közreműködtek betegeik =eszázalékolásában, a rokkantnyugdíjra váró betegek pedig =zért fizettek, hogy biztosan megkapják a havi fix jövedelmet =ozó járadékot. A betegek és az orvosok között =ózsika és Marika teremtett kapcsolatot - a nyomozók szerint szolid =özvetítői jutalékért. Ügyfeleiket eleinte orvosi rendelők =áróiban kutatták fel, egy idő után azonban telefonszámaik =árosszerte ismertté váltak a rokkantnyugdíjazásukra váró =etegek körében. A vizsgálat megállapításai szerint a betegek =özvetítése 2001-ben és 2002-ben már szinte üzemi méretekben =ajlott, hetente több tucat személy ügyét intézték. =nformációink szerint a miskolci leszázalékolási biznisz még a =endőrségi vizsgálat megkezdése után sem maradt abba - mi több, az egyik =özvetítő még házi őrizete alatt is fogadta ügyfeleit.
A nyomozás lezárása előtt a =orsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon megtudtuk: = szövevényes ügyben 211 rendbeli vesztegetést, 100 rendbeli =efolyással üzérkedést, 53 rendbeli közokirat-hamisítást, 63 =endbeli csalást és 324 rendbeli magánokirat-hamisítást =C3�llapítottak meg. Csaknem nyolcszáz személyt hallgattak ki, =záztizenöt igazságügyi szakvéleményt szereztek be. =egállapításaik szerint hétmillió forint kenőpénz cserélt gazdát, az =C3�llamnak pedig 93 millió forint kára keletkezett. Kompoltiné Jakab =lona, a főkapitányság szóvivője e =zámokkal kapcsolatban azt hangsúlyozta: mindez csupán a jéghegy =súcsa. A rendőrség ennél jóval több esetről szerzett =udomást, de a rendelkezésre álló idő alatt csupán ennyit =ikerült bizonyítani. A főkapitányság így is 15 ezer =ldalnyi iratot küldött át vádemelési javaslattal a =orsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségnek.
Nem tudni, pontosan mikor és hogyan =ezdődött az ügy. Az érintett egyik intézmény, a miskolci =zent Ferenc Kórház egy vezető beosztású orvosa szerint Borsod =egye munkanélküliséggel és =álsággal sújtott részein a negyvenes, ötvenes éveikben járó, =C3�llásukat veszített munkásoknak a leszázalékolás sokszor az egyetlen =sély arra, hogy elkerüljék a lecsúszást, és rendszeres =övedelemhez jussanak a nyugdíjkorhatár betöltéséig. =nnek a járadéknak 50 százalékos egészségkárosodás esetén alig =úszezer forint az összege, 67 százalékos =unkaképesség-csökkenésnél pedig a =zolgálati idő és a korábbi kereset alapján =zámított összeg akár a 100 ezer forintot is elérheti. A =zázszázalékos rokkantság megállapítása után teljes =örű nyugdíjat állapítanak meg.
- A leszázalékolás Miskolcon =lfogadott és mindennapos menekülési út a =álságból - mondja az egyik, nevének mellőzését kérő orvos. - A =endszerváltás után a pártapparátus hivatásos alkalmazottai jelentek meg =lőször a kórházakban, őket követték a csődbe jutott =C3�llami vállalatok kisebb-nagyobb káderei. A körzeti orvosok segítő =zándékkal vették táppénzbe és küldték kórházba a =álságba jutott embereket, mondván, minél vaskosabb dokumentációval =endelkezik a betegségéről, annál nagyobb esélye van a =eszázalékolásra. A jelenség elterjedésével óhatatlanul megjelentek =lyanok, akik ebben üzletet láttak. Volt, amikor az egyik =özvetítő néhány pohár ital után az egyik lakótelepen azt =iabálta, hogy ki akarja magát leszázalékoltatni... Az ügy =ezdett olyan méreteket ölteni, ami mellett már nem lehetett =zó nélkül elmenni. Idő kérdése volt, hogy megbukjanak.
Bár a közvetítők =elefonszáma a nyomozók szerint szinte az egész várost bejárta, a =yanúsítottak mégis egy nyugdíjas asszony bosszújának köszönhetik a =ebukást. A miskolci Szent Ferenc Kórház egyik - munkatársai =C3�ltal összeférhetetlennek tartott - alkalmazottja éppen akkor érte el = nyugdíjkorhatárt, amikor az =gészségügyi dolgozók ötvenszázalékos béremelést =aptak. Az asszony hiába szeretett volna maradni, munkaviszonyát nem =osszabbították meg. Bosszúból felkereste az egyik miskolci lap =zerkesztőségét, és mesélni kezdett.
- Két és fél évvel ezelőtt =gy vastag, piros műbőrkötéses kockás füzettel beállított egy =sszony, hogy a Szent Ferenc Kórház egyik osztályos =aplóját szeretné megmutatni nekünk - eleveníti fel a történteket a =őszerkesztő. - A füzetben csillaggal voltak megjelölve azok a betegek, akik =alójában nem feküdtek bent, hogy fölöslegesen ne =endeljenek nekik ebédet és vacsorát. A hölgy azt =C3�llította, hogy a megjelölt nevek az egyik osztályvezető főorvosnak =C3�s helyettesének különleges betegei, akik azért =izetnek, hogy a leszázalékolásukhoz megfelelő =apírokat kapjanak. Fölvetődött bennem a gondolat, hogy rejtett mikrofonokkal =ölszerelkezve elmegyek, hogy leleplezzük a =eszázalékolási üzletet, de ezt elvetettem, és a füzetet átadtuk a =endőrségnek. A vizsgálat előrehaladtával azután számos =ikkben számoltunk be a fejleményekről, a =ázkutatásokról, az orvosok letartóztatásáról és a =öbbi eseményről.
A rendőrségen az első =ónapokban csak adatgyűjtés folyt, a főkapitányság gazdaságvédelmi =sztályának nyomozói heteken át nem tudták eldönteni, miként =ezeljék az ügyet. A nyomozás elrendelése után azonban az események =elpörögtek.
- Nem tudjuk, pontosan hogyan kezdődött a =örténet - mondta a vizsgálatról az egyik nyomozó. - A =izsgálat szempontjából nem volt jelentősége annak, hogy az =gészségügyi végzettséggel nem rendelkező két asszony hogyan =C3�pítette ki ezt a fajta üzletet. Mi már csak onnan kezdve =róbáltuk felderíteni a történteket, hogy kettőjük =elefonszáma közkézen forgott a rokkantosításra váró betegek =örében. Több mint hétszáz beteget hallgattunk ki, akik velük álltak =apcsolatban, és közvetítésükkel pénzt adtak =z őket vizsgáló és minősítő orvosoknak. A két asszony a Búza térre =agy a kórház parkolójába hívta a betegeket, =gyszerre nyolc, tíz, tizenöt embert is fogadtak. Az érintetteknek azt =ondták: korábbi leleteiket és harmincezer forintot hozzanak =agukkal. A pénzből fejenként öt-ötezer =orintot levettek, a maradék húszezret a papírok közé =súsztatták. Ezután egyikük az egész csoporttal felsétált az =sztályvezető főorvos szobájába, bekopogott, és "Megjöttünk, doktor =C3�r" köszönéssel beküldte az embereket. A főorvos ezt követően =eosztotta a betegeket a szükséges vizsgálatokra. Papíron =ent fekvő betegekként szerepeltek, a valóságban azonban =azajártak. Az ápolási naplóban egy csillag különböztette =eg őket a többi betegtől, mert számukra nem rendeltek ebédet, =acsorát, nem foglaltak tényleges kórházi ágyat.
Az osztályvezető főorvost és =elyettesét a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki. =nformációink szerint azzal védekeztek, hogy az általuk elfogadott =C3�sszeg nem vizsgálatokért előre fizetett =súszópénz volt, hanem a kezelések után adott hálapénz, =miért ők semmilyen szívességet nem tettek.
A két orvos ma is ugyanabban a =eosztásban dolgozik, mint a rendőrségi vizsgálat előtt. =NEWLINE>Dr. Kása Miklós, a Szent Ferenc Kórház =gazgatója úgy vélte: munkatársait megilleti az ártatlanság =élelme, ezért az ügy lezárásáig semmilyen =ntézkedést nem hozott velük szemben.
- A rendőrségi eljárásról =003. január 29-én szereztem tudomást - idézi fel az eseményeket az =gazgató. - Ezen a napon hét nyomozó tartott =ázkutatást az érintett osztályon, és elvittek 840 kórlapot. Panaszt =ettünk az ügyészségen, mert az ápolónők sorozatos =eidézése ellehetetlenítette a gyógyító munkánkat, a kórházból =ikerült személyes adatok miatt pedig feljelentést tettünk. Ennek =redményeképpen az ügyészség megrovásban részesítette azt a volt =C3�polónőt, aki a neveket, taj-számokat és egyéb személyes =datokat tartalmazó iratokat az intézményből kivitte. Közben a =évéből, újságokból az köszönt viszsza, mintha a kórház =z adatok meghamisításával próbálná növelni bevételeit. =olt esett a becsületünkön, aminek következményeit rövid időn =elül megtapasztalhattuk: az emberek más kórházat választottak, =z adott osztály betegforgalma jelentősen visszaesett. Ez mintegy =0 millió forintos veszteséget okozott az =ntézménynek. Szerencsére a kórház tulajdonosa, a megyei =C3�nkormányzat nem a sajtóhírek alapján ítélte meg a =örténteket.
Az ügyben érintett másik =ntézmény, a miskolci 5-ös számú orvosszakértői intézet fenntartói =evésbé voltak elnézőek, miután kiderült, hogy öt =rvosszakértőjüket a bíróság előzetes = letartóztatásba helyezte: az =ntézmény élére új vezetőt neveztek ki. Hivatalosan meg nem erősített =nformációink szerint az érintett orvosok azóta nem =égeznek szakértői tevékenységet. Később a =yomozás előrehaladtával további hat orvos vált gyanúsítottá.
Dr. Hornyák Csaba, az intézet helyettes vezetője =C3�rdeklődésünkre azt mondta: szabályaik tiltják, hogy folyamatban =évő ügyekről nyilatkozzanak. Arra a felvetésünkre, hogy =bben az ügyben munkatársai nem szakértőkként, =anem gyanúsítottakként szerepelnek, azt felelte: bár valóban nem a =egszokott szerepüket töltik be ebben a =izsgálatban, ez mégis egy folyamatban lévő ügy, amit nem =ommentálhatnak.
Az orvosszakértői intézet =izottságai mondják ki a végső szót a rokkanttá minősítés =orán arról, milyen fokú egészségkárosodást szenvedett a =eteg. Azaz: munkaképesnek, 50, 67 vagy 100 százalékos rokkantnak =inősül-e az illető.
A vizsgálat megállapításai =zerint Rózsika és Marika a szakértői intézet =ülönböző orvosaihoz irányította a betegeket. Kapcsolatban az intézet három =dminisztrátorával álltak, akik mindig tudták, hogy a =elülvizsgálatot végző bizottságban melyik orvosnak kell adni a =izető ügyfelek papírjait. A nyomozás szerint az =ntézmény túlterheltsége miatt egyébként a bizottságokban ebben =z időben csak egyetlen orvos vizsgálta a beteget, a nap végén =edig egy másik orvos (aki közben egy másik bizottságban =izsgált) automatikusan aláírta a kollégája által =ögzített papírokat.
A megfelelő minősítésért =tt is fizetni kellett, a nyomozók szerint 30 ezer és 200 ezer forint =özötti összeget. Minél fiatalabb és egészségesebb volt a =eszázalékolását kérő ember, annál nagyobb volt a papírokért =izetendő ár. A közvetítők ezt úgy magyarázták: annál =rágább, minél többet kell púderezni a szakvéleményt.
- Egy idő után hihetetlenül =zerteágazóvá vált az ügy - mondja egy rendőrtiszt. - Más =órházak és új orvosok nevei kerültek elő, az ügy szálai =ehálózták az egész várost, sőt messze túlnyúltak Miskolc határain. A határidő azonban =ettenetesen szorított bennünket, a büntetőeljárásról =zóló törvény ugyanis kimondja, hogy az első gyanúsítottkénti =ihallgatástól számított két éven =elül a nyomozást le kell zárni vagy meg kell =züntetni. A szakértői véleményekre azonban hónapokat kellett =árni, és félő volt, hogy az egész addigi munkánk kárba =ész, ha a nyomozást további intézményekre és más =rvosokra is kiterjesztjük. Ezért mondtuk azt, hogy amit a 15 ezer oldal nyomozati =ratban leírtunk, az csupán a jéghegy =súcsa.
Rózsika és Marika a vizsgálat =orán két hetet töltött előzetes letartóztatásban, majd =öbb hónapot házi őrizetben. Ma szabadlábon vannak. Várják a =írósági tárgyalást. A régi telefonszámukon már elérhetetlenek. =/P>
A rokkantosításra várók azt =ondják: Miskolcon ma már nagyon súlyos betegségben kell szenvednie =alakinek ahhoz, hogy az orvosszakértői intézet =árkit rokkantnak minősítsen. Természetesen szerettük volna mindezt =zámszerűsíteni, de a megyei egészségbiztosítási =énztár igazgatója a titkárnőjével azt üzente: az ügy =ezárásáig, a jogerős bírósági =C3�télet megszületéséig nem kívánnak =yilatkozni.
Az esetleges intézkedéseket is csak az =C3�gy végleges lezárása után teszik meg.
Címkék: rokkan=nyugdíjasok
/elnézést a fájlsérült Népszabis cikkért, most csak így találtam meg/
Észrevétel jelentés

Dán József

2012. máj. 15. kedd
Mi bányászok ezt a járadékot már meg fizettük és ehhez jogunk van .
Észrevétel jelentés
IWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitterFacebookMyspace bookmarkJP-Bookmark